Borostyánvadászat UV lámpával


Ellepték a borostyánvadászok egy lengyel csatorna építkezését. A lengyel földtani intézet számításai szerint évente mintegy 5,5 tonnányi borostyánkövet szednek össze a partokon.A kincsvadászoknak, akik többek között UV-fényű lámpa segítségével keresgélnek úgy látszik mélyebbre kell ásniuk a területen. A csatorna építése során 900kg borostyánra számítanak.
Forrás: https://444.hu/2021/05/11/elleptek-a-borostyanvadaszok-egy-lengyel-csatorna-epitkezeset

Az UV lámpa nagy segítség mert sötétben minden ásvány fekete, de UV fény hatására gyönyörű látvány tárul elénk.

Lumineszkálás
"Sötétben természetesen az ásványok is láthatatlanok, kivéve, ha valamivel „rábírjuk”, azaz arra gerjesztjük az ásványt, hogy látható – 380–760 nm hullámhosszú – fényt bocsásson ki, tehát lumineszkáljon. A gerjesztésnek és az általa létrehozott lumineszkálásnak több fajtája létezik. Talán a legkevésbé ismert a mechanikai hatásra (karcolás, törés, dörzsölés) fellépő fénykibocsátás, a tribolumineszcencia, mely például a szfalerit karcolásakor, a kvarc törésekor vagy egyes gyémántok dörzsölésekor figyelhető meg. Sőt, lumineszcenciát idézhetünk elő hevítéssel, röntgensugárzással vagy kémiai reakciókkal is. "
Forrás: https://www.eletestudomany.hu/vilagito_asvanyok
Lumineszcencia: https://hu.wikipedia.org/wiki/Lumineszcencia


Magyarországi lelőhelyek
Kalcitjaink változatos színeket mutatnak, például: fehér (Uzsa), sárga (Vác), rózsaszínű (Úrkút) és vörös (Gyöngyösoroszi). Fluoreszkáló barit, gipsz, aragonit, fluorit, kalcedon is fellelhető. Fluoreszkál az igazán különleges ásványtani ritkaságunk, a csordakúti mellit is.

Kalcit: https://hu.wikipedia.org/wiki/Kalcit
Csordakúti mellit: https://kristalycentrum.hu/mellit/


Növények, ásványok, állatok, rovarok megfigyelése UV fény alatt. Egy új káprázatos világ nyílik meg a szemlélő számára. UV lámpás nyomozásForrás/Source: https://www.worthpoint.com/worthopedia/shortwave-lw-led-375nm-ultraviolet-uv-1827631356